Le Swann

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Benvolgut Marcel,
Un senyor boig per tu i forrat de pasta, Monsieur Letertre, ha obert un hotel al teu barri, al 15 de la rue Constantinople. Un hotel literari dedicat a tu: Le Swann.
I jo, neo-antropóloga urbana, he anat a investigar. 81 habitacions ben provistes de magdalenes i altres proustians detalls, no em diguis que no hi ha tema. Monsieur Letertre no ha escatimat ni un euro (la nostra moneda d’ara, de moment): es veu a la primera que el tens captivat. I que té un passat a la banca … No li falta bon gust, al senyor Jacques Letertre. Jo diria que et coneix, que t’ha llegit fins al final. Em crec la seva declaració de principis: que vol que els seus hostes entrin en el teu univers. Tot i que en n’hi ha algun, m’ho ha dit el recepcionista, que entra preguntant que què cantaves.
Penso que m’agradaria entrevistar-lo, a aquest Monsieur Letertre, i m’apunto la idea a la llista de tasques “per a després”. Viu “au bout de la rue”, em diu la directora de l’hotel, una simpàtica rossa que em carrega de catàlegs, “allà aprop d’on Proust es feia torrar el cafè”. Allà on et feies torrar el cafè!!! Una altra adreça, mon dieu!
Enfilo “rue” amunt. Fa un temps típicament parisí aprop del parc Monceau i vaig molt lenta –setmana 39. Núvols grisos que corren corren amb pressa i en desordre i pixen 4 gotes. Núvols de vent – destrossa paraigues intercalats amb sol de broma, del que no escalfa, però que fa bonic. Segueixo el meu olfacte: fa olor de cafè torrat. M’aturo a la porta del que avui és “Comptoirs Richard”. “Bonjour, és aquí on Proust venia a comprar-se el cafè?”. I “bingo”, la pregunta no és estranya, les senyores de darrere el taulell em responen amb naturalitat: aquí és. I puntualitzen: “ell no venia, no, era la minyona, no oblidem les minyones”. Céleste Albaret, que et va acompanyar fins al final: una santa.
I tota despentinada torno cap a casa, al meu 19eme arrondissement estimat, tant lluny dels teus salons. I em poso una mica de Paco de Lucía, que avui ha abandonat l’edifici.
http://www.hotel-leswann.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s